Sempre Animato zingt op hoog niveau

Vrijdagavond 22 juni voerde Sempre Animato (voorheen C.O.V. Leidschendam) de “Carmina Burana” uit in een goed bezette Koningkerk (Voorburg), die akoestisch zeer geschikt is voor deze compositie.

De “Carmina” is een verrassend en magistraal muziekstuk van Carl Orff. uit de 20e eeuw.
Het bestaat uit een cantate op middeleeuwse, profane en meest latijnse teksten voor koor, solisten en instrumentalisten.

Orff beeldt het leven uit als een soort rad van fortuin. Motto van het stuk is: Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Geniet daarom van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.

De inhoud van het verhaal bestaat uit een aantal – over het algemeen niet eenvoudige – liederen gegroepeerd in drie thema’s:

Het muziekstuk begint met het zo herkenbare openingskoor (tevens slotkoor) “O Fortuna” en is een loflied op de grillen van Vrouwe Fortuna.

Het eerste deel is geheel gewijd aan de pure, onschuldige liefde. Het tweede deel bestaat uit liederen van teleurgestelde, drinkende en gokkende zwervers in de kroeg, die door Fortuna in bescherming worden genomen tegen teleurstellingen in de liefde.

Dit deel opent met het drinklied ‘In taberna’, dat door bariton Pieter Hendriks met een indrukwekkend geluid vol felle klankkleuren wordt gezongen. Dit wordt gevolgd door de tenorsolo van Gerben Houba, die opviel door zijn prachtige doorleefde presentatie van de stervende zwaan. De ruige taferelen in de taveerne worden uitgebreid vertolkt door het voor deze gelegenheid versterkte mannenkoor. Een razend moeilijk stuk met een snelle opeenvolging van vele lettergrepen, waardoor de zangers zich echter niet lieten afschrikken.

Het derde en laatste deel bezingt de Hof der Liefde en wordt ingezet door de glasheldere sopraan Marene Elgershuizen, die ook in de hoogte beschikt over een excellente stembeheersing.

Een bijzondere vermelding verdient het kinderkoor Senta uit Zaltbommel, dat op topniveau en met een overrompelende uitstraling uit het hoofd delen uit de “Carmina” samen zongen met “Sempre Animato” dan wel met de sopraansoliste. Helaas kon hun koordirigent Sylvia van der Vinne deze avond niet aanwezig zijn.

Dirigent Bernhard Touwen nam haar plaats op adequate wijze in. Veel bewondering dwongen dirigent + juniorkoor af in de 4 liederen die voorafgingen aan de “Carmina” (3 liederen van B.Britten en een met veel enthousiasme gezongen lied van B.Zimmermann).
Het plezier in het zingen spatte ervan af. Ook zangtechnisch gaf de jeugd blijk van een gedegen stemvorming.

Een groot aandeel tijdens deze avond was weggelegd voor het Holland Slagwerk Ensemble, een perfect spelend zeskoppig ensemble, dat menigeen imponeerde tijdens de Toccata van Carlos Chavez, een van de eerste grote stukken die alleen voor percussie-ensemble werd geschreven, ritmisch zeer uitbundig met een grote afwisseling in diverse percussiegeluiden.

Ook in de begeleiding van de “Carmina” speelde het ensemble voortreffelijk en vormden zij met het koor en de beide virtuoze pianisten Roland Aalbers en Chris Kok aan de vleugel een ritmisch knap getimed geheel.

Het koor boeide van begin tot einde en zong geconcentreerd en vol passie de moeilijkste delen met voortdurend focus op hun bevlogen dirigent.

Een langdurig applaus onderstreepte de grote waardering van de toehoorders. Van harte proficiat, koor en dirigent, met deze indrukwekkende prestatie. Veel dank aan dirigent Bernhard Touwen, die door zijn enthousiaste en vakkundige leiding zijn koor tot deze grote prestatie bracht.

Een zeer geslaagde frisse start in een nieuwe formule waarbij projectleden een welkome aanvulling vormen van de basisleden.

De repetities voor het volgende concert starten op maandagavond 2 juli ( 20.00-22.15 uur met pauze) in gebouw de Haard van de Petrus en Pauluskerk te Leidschendam (Molenpad 2A). Dan begint de voorbereiding voor het concert op 21 december. Uitgevoerd worden dan o.a. de bekende Misa Criolla en de kerstcantate Navidad Nuestra van Ariel Ramirez. Van harte aanbevolen! Alle stemmen zijn welkom!

Een dankbare luisteraar