Geschiedenis

vaandel
Het vaandel van Zanglust

Het was 1908, in de timmermanswerkplaats aan de Venestraat. Dorpsgenoten besloten een zangkoor op te richten. De toenmalige dominee gaf toestemming. Op 22 oktober 1908 riep de timmerman alle liefhebbers op voor de eerste zangavond. Onder leiding van de directeur A. Teljeur. De Christelijke Gemengde Zangvereniging “Zanglust” was een feit.

De eerste jaren werden alleen geestelijke liederen gezongen. In 1915 vond het eerste “echte” concert plaats met orgelbegeleiding en een sopraansoliste. Vanaf 1921 werd er ook actief deelgenomen aan diverse concoursen. Halverwege de jaren dertig vond de eerste dirigentenwisseling plaats: de heer M. Egberts werd de tweede dirigent. Tijdens de oorlog stonden de activiteiten van het koor op een laag pitje.

In 1948 werd de heer H.W. de Wolf dirigent. De tijd van het grotere werk was aangebroken. Onder zijn bezielende leiding werden grote successen behaald, vooral door aan concoursen deel te nemen. Begin jaren 60 ontstond het idee om van “Zanglust” een oratoriumvereniging te maken. Het eerste grote werk was ‘die Schöpfung’ van Haydn, sindsdien was Zanglust een oratoriumkoor.

covlogo
Het logo van COV Leidschendam

In 1983, het 75-jarig bestaan, ging het koor verder onder een nieuwe naam: “COV Leidschendam”. Sinds 2006 is de zevende dirigent aangetreden: onze huidige dirigent Bernhard Touwen. Inmiddels is het 100-jarig bestaan gepasseerd, dat is in 2008 uitgebreid gevierd.

2018, we bestaan inmiddels 110 jaar. De tweede naamswijziging is een feit. Het uitgevoerde repertoire is breder geworden. Vernieuwing, en dus een nieuwe naam: Sempre Animato.