Bernhard Touwen

bernhardtouwenIn resp. 1994 en 1996 behaalde Bernhard Touwen zijn pianodiploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Aquiles Delle Vigne. Als pianist begeleidt hij koren en zangers en treedt hij ook solistisch op.

Met sopraan Heleen Koele vormt hij een vast duo. Ze leggen zich toe op de liedkunst in zijn meest authentieke en pure vorm, waarbij de interactie en muzikale communicatie met het publiek het belangrijkste uitgangspunt is. Ook vormt Bernhard met de Russische pianiste Julia Achkinazy een pianoduo. Ze traden o.a. op in St.Petersburg. Samen hebben ze in oktober 2015 hun nieuwe pianoschool geopend: IPA-academy in ’s-Hertogenbosch. Na zijn pianostudie heeft Bernhard zich verder bekwaamd als dirigent.

Sinds 2008 is Bernhard artistiek leider en vaste chef dirigent van het kamerorkest Concerto Brabant; hiermee voert hij jaarlijks meerdere programma’s uit.

In december 2009 debuteerde Bernhard bij het Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort. Met dit wereldberoemde gezelschap dirigeerde hij een zeer geslaagde uitvoering van het integrale Weihnachtsoratorium in een uitverkochte Grote Kerk te Naarden. ‘Een opmerkelijke prestatie’ aldus Dagblad Trouw.

In juni 2013 was Bernhard geselecteerd om een belangrijke internationale dirigenten masterclass te volgen o.l.v. de beroemde pedagoog Jorma Panula met het Janacek Philharmonic Orchestra. Hij dirigeerde daar o.a. Janaceks Taras Bulba en Brahms’ Tragische Ouverture.

Zijn interpretaties van zowel de barokke werken als de romantische werken worden alom geprezen. Recentelijk ontlokte zijn uitvoering van Brahms’ Ein deutsches Requiem veel lovende reacties, evenals dat het geval was bij de even feestelijk als intense uitvoering van de Messiah van Händel. Ook de jaarlijkse Matthäuspassion uitvoeringen in Oisterwijk en Heusden trekken inmiddels landelijke belangstelling.