Over de Carmina Burana

Uitvoering – Meer over de Carmina Burana

CBDe Carmina Burana is van oorsprong een collectie van middeleeuwse gedichten. Deze collectie bestond uit meer dan 200 gedichten en liederen over zeer uiteenlopende onderwerpen. De teksten dreven vaak de spot met de Rooms Katholieke kerk en zijn in een gedenigreerd kerk-Latijn geschreven. De priesters in deze middeleeuwse periode waren vaak van eenvoudige afkomst, hadden meer oog voor vrouwelijk schoon en drank en deden geen moeite om een correct Latijn te spreken.

Het handschrift daterend uit de periode 1220 tot 1250 bleek zeer beschadigd te zijn. Men heeft getracht het werk te reconstrueren. Op deze wijze vond ook een reconstructie van de authentieke muziek bij deze teksten plaats.

hp photosmart 720
Carl Orff

Carl Orff (1895-1982) maakte een eigen selectie uit deze liederen, deze selectie is uiteindelijk veel bekender geworden. De muziek die hij erbij schreef, zinspeelt soms op de oude muziek, maar is toch een nieuwe compositie, in een eigen, niet middeleeuwse stijl. Hiermee heeft hij (in 1937) de middeleeuwse teksten opnieuw onder de aandacht weten te brengen en bijgedragen aan de populariteit van deze schitterende middeleeuwse verzen.

De vindplaats van het boek Carmina Burana ligt in de abdij van Benediktbeuern waar zij ook haar naam aan ontleent. Carmina Burana betekent letterlijk liederen van Beuern.

De volledige Latijnse titel is: Carmina Burana: Cantiones profanæ cantoribus et choris cantandæ comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis
en vertaald: “wereldlijke liederen voor zangers en koren te worden gezongen samen met de instrumenten en magische beelden”.

Carmina Burana is een onderdeel van Trionfi, een muzikaal drieluik met ook de veel minder bekende Catulli Carmina en Trionfo di Afrodite .